Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ακτιβιστές σώζουν τα αδέσποτα του Sochi από βέβαιο θάνατο.

Στο Ολυμπιακό Sochi, δεκάδες ακτιβιστές προσπαθούν να σώσουν όσα περισσότερα αδέσποτα σκυλιά μπορούν, την τελευταία στιγμή. Από τότε που μαθεύτηκε πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επιχείρηση "σκούπα" για την απομάκρυνση και την εξόντωση των αδέσποτων σκύλων της πόλης λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν πολλοί που ενδιαφέρθηκαν και κινητοποιήθηκαν για να διασώσουν όσα ζώα μπορούσαν.

Ενεργοί σε αυτή την προσπάθεια, ο Alexei και η σύζυγός του Dina Fillipova, είναι ανάμεσα σε αυτούς που κάνουν περιπολίες το βράδυ στους δρόμους του Sochi, και όταν εντοπίζουν έναν αδέσποτο σκύλο, τον πλησιάζουν και τον βάζουν μέσα στο αυτοκίνητό τους. Αφού μαζέψουν όσους μπορούν, τους πηγαίνουν σε ασφαλή σπίτια και περιοχές έξω από το Sochi προσωρινά, μέχρι να βρεθούν υιοθεσίες ή καταφύγια που θα μπορέσουν να αναλάβουν την μετέπειτα φροντίδα των ζώων.

H Dina λέει χαρακτηριστικά: "Ναι, συμπαθώ πολύ τα σκυλιά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Είναι όπως και με τα μωρά. Ακόμα και αν δεν τα συμπαθείς ή αν δεν θες ποτέ σου να αποκτήσεις  μωρό, αν δεις ένα μωρό παρατημένο στον δρόμο να αιμορραγεί, ή αν μάθεις πως υπάρχουν τρελοί που κυνηγούν τα μωρά για να τα σκοτώσουν, σίγουρα θα θες να κάνεις κάτι γι' αυτό και να βοηθήσεις."


Η Yulia Krasova, μια 30χρονη που εργάζεται ως ταξιδιωτικός πράκτορας, και έχει ξεχυθεί και αυτή στους δρόμους για να μαζέψει αδέσποτα εξηγεί γιατί ανάμεσα στα αδέσποτα υπάρχουν και πολλά καθαρόαιμα και ακριβά σκυλιά: "Είναι θλιβερό. Οι άνθρωποι αγοράζουν καθαρόαιμα ακριβά σκυλιά, παίζουν για λίγο μαζί τους και μετά τα πετάνε στον δρόμο σαν σκουπίδια!"

Τα περισσότερα αδέσποτα είχαν μαζευτεί κατά την διάρκεια κατασκευής των Ολυμπιακών έργων, γύρω από τα εργοτάξια. Οι εργάτες τα φρόντιζαν, τα τάιζαν, τους είχαν βγάλει μέχρι και ονόματα. και εκείνα ήταν χρήσιμα για όσο διαρκούσε η οικοδομή γιατί ήταν καλοί φύλακες της περιοχής για όλο το βράδυ. Όταν όμως οι κατασκευές τελείωσαν, οι εργάτες έφυγαν, και παρέμειναν εκεί μόνο τα αδέσποτα να τριγυρίζουν στους δρόμους και να ψάχνουν μια μπουκιά φαγητό.

Οι ακτιβιστές έχουν ήδη βρει πολλά σπίτια και οικογένειες για να υιοθετήσουν αρκετά από τα αδέσποτα του Sochi, και στην Μόσχα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, και ελπίζουν πως μετά από την έκταση που έχει πάρει το θέμα και την δημόσια κατακραυγή, να μην υπάρξουν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, ειδικά σε πόλεις που φιλοξενούν Ολυμπιακούς Αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου