Μετρήσιμα και ιδιαίτερα θεαματικά είναι τα αποτελέσματα που είχε το 2013 η πρωτοβουλία ελέγχου των αδέσποτων ζώων μέσω δράσης την οποία χρηματοδότησε και υλοποίησε ο Δήμος Λέσβου, με ανάθεση σε κτηνίατρο.
Για αυτό και το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την επανάληψη του ίδιου προγράμματος, διαθέτοντας πίστωση 20.000 ευρώ.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, εισηγούμενος στη συνεδρίαση το θέμα «Έγκριση μελέτης που αφορά την εκτέλεση της εργασίας ιατρικού ελέγχου αδέσποτων ζώων Δήμου Λέσβου», εξήγησε πως με την εν λόγω μελέτη προβλέπονται εργασίες ιατρικού ελέγχου, εμβολιασμού, ηλεκτρονικής ταυτοποίησης, αποπαρασίτωσης, στείρωσης και ευθανασίας, όπου απαιτείται, των αδέσποτων ζώων όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Λέσβου.

Οι ανωτέρω εργασίες θα εκτελεστούν από αδειοδοτημένο κτηνίατρο στο Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων του Δήμου. Προσέθεσε μάλιστα ότι το 2013, με ένα κονδύλι που έφτασε συνολικά τις 30.000 ευρώ, υπήρξε δυνατότητα κάθε μήνα ένας σημαντικός αριθμός ζώων να φιλοξενηθεί και να περιθαλφθεί στο Κέντρο.

Όπως ανέφερε η κτηνίατρος Γιασεμή Κερεντζή, στην οποία κι είχε ανατεθεί η παροχή υπηρεσιών στο Κέντρο Περίθαλψης, κάθε μήνα τουλάχιστον 20 αδέσποτα ζώα περνούσαν από έλεγχο, εξετάζονταν για Καλααζάρ, κι αν χρειαζόταν, ανάλογα αν ήταν θηλυκά, στειρώνονταν, αν ήταν αρσενικά, ευνουχίζονταν. Στη συνέχεια, αφού για ένα διάστημα είχαν την επιβαλλόμενη φροντίδα, αφήνονταν ξανά ελεύθερα.

Συνολικά το 2013 έγιναν 90 στειρώσεις και 20 ευνουχισμοί, ενώ έφτασαν τα 300 σχεδόν τα αδέσποτα που σταδιακά φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο.

Αυτό στο οποίο δόθηκε ιδιαίτερη σημασία κι όπως είπε η κ. Κερεντζή προωθείται με κάθε τρόπο, είναι οι υιοθεσίες των αδέσποτων ,γιατί ειδικά για κάποια ζώα που η ανθρώπινη συμπεριφορά εναντίον τους τα έχει κάνει επιθετικά, η υιοθεσία είναι η καλύτερη λύση.
Έως τώρα έχουν γίνει πάνω από 25 υιοθεσίες, απ' τις οποίες οι περισσότερες στο εξωτερικό, είτε μέσω τουριστών που επιστρέφοντας στον τόπο τους πήραν και τα ζώα, είτε μέσω φιλοζωικών οργανώσεων.

πηγή: emprosnet.gr