Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Αδέσποτοι σκύλοι χρησιμοποιούν το μετρό στην Μόσχα για να κινηθούν μέσα στην πόλη!

Κάθε πρωί την ίδια ώρα φτάνουν στις πλατφόρμες του μετρό, για να ξεκινήσουν την καθημερινή τους ρουτίνα, στους πολυσύχναστους και θορυβώδεις δρόμους της πόλης.
Αλλά δεν είναι απλοί επιβάτες. Είναι αδέσποτοι σκύλοι που ζουν στα προάστια της Μόσχας και χρησιμοποιούν το μετρό για να βρεθούν στο κέντρο της πόλης, και να αναζητήσουν τροφή. Το βραδάκι, μετά από μια κουραστική μέρα σκάβοντας και παρακαλώντας στους δρόμους της πόλης, μπαίνουν και πάλι στο μετρό για να επιστρέψουν στα προάστια όπου και περνούν το βράδυ τους!

Οι ειδικοί που μελετούν εδώ και καιρό αυτούς τους σκύλους, παρατηρούν πως τα σκυλιά προτιμούν συνήθως τα πιο ήσυχα βαγόνια στην αρχή και το τέλος του τρένου, και συνεργάζονται ώστε να ξέρουν σε ποιά στάση πρέπει να κατέβουν -αφού έχουν ήδη μάθει να υπολογίζουν τον χρόνο που χρειάζεται το τρένο για να φτάσει σε κάθε στάση.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το φαινόμενο ξεκίνησε την δεκαετία του ΄90, με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Τότε, οι νέοι Ρώσοι καπιταλιστές μετέφεραν τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα από το κέντρο της πόλης στα προάστια.

Ο Dr. Andrei Poiarkov, του Ινστιτούτου Οικολογίας και Ανάπτυξης στην Μόσχα, λέει: "Αυτά τα βιομηχανικά συγκροτήματα χρησιμοποιούνταν και από τους αδέσποτους σκύλους ως καταφύγια, έτσι και οι σκύλοι μετακόμισαν μαζί με τα "σπίτια" τους. Επειδή όμως η εύρεση τροφής είναι πολύ πιο εύκολη στο κέντρο της πόλης, οι σκύλοι έπρεπε να μάθουν πως να ταξιδεύουν με το μετρό, και να πηγαίνουν το πρωί στο κέτρο της πόλης για ανεύρευση φαγητού, και να γυρίζουν το βράδυ στο "σπίτι" τους, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι!"

Ο Dr. Poiarkov παρατήρησε πως οι σκύλοι παίζουν κιόλας κατά την διάρκεια της καθημερινής τους μεταφοράς. "Πηδούν μέσα στο τρένο, δευτερόλεπτα πριν κλείσει η πόρτα, με κίνδυνο να πιαστεί η ουρά τους. Και το κάνουν για να διασκεδάσουν! Και καμμιά φορά τους παίρνει ο ύπνος μέσα στο βαγόνι και καταλήγουν να κατέβουν σε λάθος στάση!"

Οι σκύλοι έχουν μάθει επίσης να χρησιμοποιούν καταπληκτικά τα φανάρια στους δρόμους της πόλης. Και χρησιμοποιούν επίσης διάφορες έξυπνες τακτικές ώστε να καταφέρουν να αποκτήσουν ένα μικρό κομμάτι από τα νοστιμότατα "shawama", ένα Μοσχοβίτικο σνακ που μοιάζει με το δικό μας σουβλάκι.

Με τα παιδιά, οι σκύλοι "το παίζουν χαριτωμένοι"! Ακουμπούν με το χεράκι τους τα γόνατα των παιδιών, και τα κοιτάζουν μες τα μάτια ικετευτικά, ώστε να κερδίσουν την συμπάθειά τους, και... κανένα κομματάκι φαγητό!


Ο Dr. Poiarkov πρόσθεσε: "Τα σκυλιά είναι απίστευτα καλοί ψυχολόγοι!"

πηγή: Real Men Are Kind to Animals

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου